Zaterdag 17 februari

Zaterdag 17 februari zijn we de Indoor Kampioenschappen Springen voor pony’s begonnen met de klasse AB-L. Daarbij was Emma Heijligers met haar Manjara alle andere deelnemers te snel af en wist daarmee de kampioenstitel te bemachtigen.

In de klasse C-L wist Dorris Versteijnen er met de kampioenstitel vandoor te gaan met Eikenhorst’s Amalia.
In de C-M wist alleen Evi Peemen met haar Vive la Vie’s Gompie foutloos te blijven en daarmee werd zij kampioen in deze klasse. In de klasse C-Z won Fleur Timmermans met haar Precious Diamond de kampioenstitel. In de AB-B won Stella Heijligers met Tas Valley Suzanne de titel.
Emma Heijligers nam gisteren zelfs nog een tweede titel mee naar huis te nemen, want ook in de klasse C-B werd zij kampioen.
Yoni van Santvoort nam met It Takes Two won in de klasse DE-B de titel.

Ook een aantal van onze Rooise Ponyruiters hebben hard hun best gedaan in de strijd voor de titels. In de klasse AB-B werd Romee van den Biggelaar reserve-kampioen met haar pony Tiësto. Tessy van der Velden Jonkers werd met Tiësto 9e in dezelfde klasse. Ook Jasmijn van den Brand deed ook mee in de kasse DE-B. Helaas zat het gisteren niet mee voor haar en werd ze uitgebeld.

Weekend ponyruiters 17 en 18 februari
Op de Facebookpagina van de KNHS lazen we onderstaande bericht van Ad Mulders. Hij maakte een erg mooi verslag van dit weekend.

Dankzij de nachtvorst was het nog aardig fris in de hal, maar de “Rooise Paarden en Pony Ruiters” in Sint Oedenrode hadden een verwarmde entree tent gebouwd waar een gemiddeld
Wellness centrum qua temperatuur jaloers op zou worden. Gratis toegang dankzij een aantal grote sponsors, gingen de Brabantse kampioenschappen indoor 2018 voor pony’s exact om 9 uur van start. Daymen Biemans beet het spits af.
Klein maar dapper begon de dag met de AB pony’s in de klasse L. Twaalf Combinaties verschenen in alle vroegte aan de start. De eerste plaats was voor Emma Heijligers, de tweede plaats was voor Floor Schippers uit Berlicum en op de derde plaats eindigde Jezebel Visser.
Dankzij een organisatie die liep als een geoliede machine stonden de eerste 3 winnaars om kwart voor 10 op het erepodium. Het publiek heeft in de hal van deze vereniging een mooi overzicht over het losrij-gedeelte aan de ene kant en de wedstrijdbak aan de andere kant.

De klasse L categorie C was de tweede wedstrijd van de dag. Het publiek in de inmiddels goed gevulde manege zagen 12 combinaties van een bijzonder goede kwaliteit. De jonge ruiters en amazones die aan de start kwamen bleken stuk voor stuk de beste in hun klasse te zijn. Dorris Versteijen was met de Koninklijk klinkende pony Eijkenhorst’s Amalia de snelste van het deelnemersveld. In een tijd van 35.18 bleef ze Maxime de Groot met de pony Nadal en Nienke Verhoeven met Black Pearl voor.

Ook in de klasse M categorie C domineerde de dames. Sterker nog, de hele rubriek werd bezet door 6 meiden. Uitgeschreven was een klassiek parcours met barrage maar van alle deelnemers in deze rubriek was er slechts een combinatie foutloos waardoor er geen barrage hoefde te worden gereden. De nummer één werd Evi Peemen met een foutloze ronde in een tijd van 52.87 seconden. Op de tweede plaats eindigde met 4 strafpunten Guusje Jacobs. Om half 12 was het tijd voor de klasse Z voor C pony’s. Meer ervaring, meer spanning en strakke gezichten laten zien dat je toch een aardig stukje moet kunnen rijden om in deze klasse uit te komen. Zeven starts waarvan er uiteindelijk 2 in de barrage kwamen. De eerste plaats was voor Fleur Timmermans met Precious Diamond D, en de tweede plaats was voor Karlijn Sleutjes met Sensation SW. Vier combinaties zien we terug in Ermelo waar ze het in de klasse Z gaan opnemen tegen sterke deelnemers uit de rest van Nederland.

Het middagprogramma begon met de klasse B voor A/B combinaties. Een deelnemersveld van 28 combinaties kwamen aan de start. Zijn dit de Olympische kampioenen van de toekomst? Er werd goed gereden en de jury gaf persoonlijk commentaar aan de deelnemers. Zo is het niet alleen een cijfer wat de ruiters krijgen voor de rijstijl, maar ook tips en onderbouwing waar ze zeker verder mee kunnen. De eerste plaats en daarmee Brabants Kampioen indoor 2018 in deze klasse werd Stella Heijligers uit Asten.
Inderdaad… het zusje van de winnares van de eerste rubriek Emma Heijligers. Maar ook de derde plaats was voor Stella en was daarmee een absolute topper in deze klasse. Op de tweede plaats eindigde met 80,5 stijlpunten Romee van den Biggelaar. Jammergenoeg zijn er op kampioenschappen ook altijd pechvogels te betreuren. 6 combinaties kwamen niet aan de finish maar die gaan we vast terug zien op de outdoor kampioenschappen.

De volgende goedgevulde rubriek was de Klasse B categorie C. Met een sterk deelnemersveld van 31 combinaties. Er werd stevig gestreden om de eerst plaats maar ook in deze rubriek bleek de familie Heijligers uit Asten te sterk voor de rest. Emma ging met haar tweede gouden medaille naar huis. Die medaille werd omgehangen door niemand minder dan Britt Dekker. Britt, bekend van het Youtube kanaal Paardenpraat was samen met haar sidekick Esra de Ruiter aanwezig om een clinic te verzorgen.

De laatste rubriek van de zaterdag was meteen de grootste. Zestig combinaties verschenen er aan de start. Een drukte van belang in de losrij bak, honderden fans, oma’s, opa’s, broers en zussen zagen een mooie wedstrijd die na 5 combinaties moest worden stilgelegd omdat een deel van de stroom was uitgevallen. Een korte onderbreking van zo’n 20 minuten bracht de ruiters en amazones kennelijk niet van de wijs want er werd goed gereden. Uiteindelijk ging Yoni van Santvoort met goud naar huis. Het zilver was voor Jip Grootegoed en het brons was voor Kaily van Kaathoven. Yoni en Jip gaan de eer van Brabant vertegenwoordigen in Ermelo.

Zondag 18 februari. Een zonovergoten winterdag begon met de klasse L voor DE pony’s.
Veertig combinaties gingen vanaf 9 uur van start. Hoe spannend zo’n kampioenschap is bleek uit het feit dat de eerste deelnemers al om half 8 het terrein op reden.Het beloofde
een mooie dag te worden en dat werd het ook. Het hoogste podium was uiteindelijk voor Ilvy Schippers die met 30.72 op de klok voor Sanne Heck uit Oud Gastel eindigde. De derde plaats was voor Louise Verweij. Er waren 10 prijzen, maar er mogen uiteindelijk 20 combinaties naar Indoor Brabant waar ze in de grote piste op zondagochtend zich even wereldster mogen voelen op een evenement van internationale allure. Eigenlijk waren er dus 20 winnaars.

De klasse Z voor D en E pony’s liet een sterk deelnemersveld zien. Stuk voor stuk gedreven deelnemers die er allemaal voor gingen. Het parcours dat door Marius Bens was ontworpen was een uitdaging voor alle ruiters. Slechts 2 combinaties wisten uiteindelijk de barrage te bereiken.
Finn Boerekamps bleek uiteindelijk de snelste te zijn, gevolgd door Logan Fiechter op de tweede plaats. De derde plaats ging naar Nikki Dekkers. De vier beste combinaties gaan de strijd aan met de rest van Nederland in Ermelo. We zien met grote spanning uit naar die wedstrijd want de deelnemers uit Brabant hebben laten zien dat je niet met ze gaat lachen.

Dat de klasse ZZ toch echt een klasse is waar de allerbeste van Brabant uitkomen bleek ook nu weer. Slechts 4 deelnemers zijn op dit moment goed genoeg om deze koningsklasse te vertegenwoordigen. De uiteindelijke winnaar was Liv Huijbregts. "It’s lonely at the top" zal ze hebben gedacht want er was slechts een prijs te vergeven in deze rubriek.

De afsluitende wedstrijd op zondag was de klasse M voor DE combinaties. Dit bleek een hele spannende wedstrijd te worden. Er werd goed gereden. spanning onder het publiek zorgde voor een sfeer die je allee bij kampioenschappen kunt proeven. Meeleven met de val van een balk op de laatste hindernis, en enthousiaste reacties op het afsnoepen van honderdste seconden op de snelste tot dan toe. Wat is paardensport toch een mooie sport zei een trotse opa tegen mij terwijl hij vol trots met de pony van zijn kleindochter op het voorterrein liep. Spannend werd het toen Liza Roovers de snelste tijd van Fleur Leemans overtrof, maar op de laatste hindernis een balk aantikte zodat de kampioensdeken uiteindelijk op Hello Peaches van Fleur Leemans uit Middelbeers kon worden gelegd.

Geweldig mooie paardensport, gedreven ruiters en amazones waar de spanning van een belangrijke wedstrijd op het gezicht is af te lezen. Vreugde en verdriet, het ligt op een kampioenschap heel dicht bij elkaar. Voor je het weet zijn de eerste selectiewedstrijden voor het outdoor kampioenschap er weer en maakt iedereen zich op voor weer een fantastisch weekend.

Een compleet overzicht met alle uitslagen is te vinden op deze pagina van de KNHS.